19.04.2012

ȘAHUL - Jocul Regilor și Regele Jocurilor- Howard Staunton




                      Howard Staunton (1810-1874)


       Howard Staunton s-a nascut in 1810 in Marea Britanie, de foarte tanar a avut 2 mari pasiuni: sahul si teatrul. A devenit repede cel mai bun jucator al Marii Britanii, iar pentru a-si largi reputatia trebuia s-a treaca mai intai de cel mai bun jucator francez , care pe atunci era Saint Amant. 
     Meciul s-a disputat in februarie 1843 la Londra, in saloanele clubului ''Saint George's''. Staunton pierde meciul cu 3 1/2 la 2 1/2, iar dupa indelungi discutii s-a ajuns la un acord cu meciul revansa, acesta avand loc la Paris , in renumitul club de sah Cafe de la Regence. 
     In noiembrie-decembrie 1843 a avut loc meciul incheindu-se cu victoria lui Staunton cu scorul de +11-6=4 in favoarea jucatorului englez.
     Astfel el devin campion mondial neoficial dar unanim recunoscut.
     In 1841 a fondat revista ''The Chess Player's Chronicle'',pe care a condus-o pana in 1854. Si-a pierdut reputatia de cel mai bun jucator din lume in anul 1851 la turneul aranjat tocmai de el, in favoarea jucatorului german Adolf Andersen. 
     A murit in iunie 22 1874 , la masa de scris, cu pana in mana aplecata asupra filelor ultimului sau manuscris...
     Trebuie amintit ca in ultima perioada a vietii s-a ocupat mai mult de dramaturgie. De la Staunton ne-a ramas pe langa piesele de sah tip ''staunton'' si Gambitul Staunton, plus contributie originala la teoria deschiderilor.

Niciun comentariu:

free counters